Home » To_marianne: Moj blog nije o mom seksu nego o seksu i seksualnoj edukaciji

To_marianne: Moj blog nije o mom seksu nego o seksu i seksualnoj edukaciji

to marianne

Zovem se Marijana Kašić, imam 28 godina i živim u Beogradu.

 

Svojim stavovima koje objavljujete na društvenim mrežama promovirate pozitivan pristup seksualnosti i tjelesnosti. Zašto? 

Tema ljubavi prema sebi, samopouzdanja i body positivity je meni bila aktualna i o tome sam prvo počela pisati. U nekom trenutku sam potegla i neke teme o seksu i naišla na odličnu reakciju. Tu sam shvatila da o seksu malo tko piše na Internetu i da ljudima baš nedostaju informacije i edukacija. Tada sam počela razmišljati o tome da koncipiram svoj blog na tu temu.

 

Vaša poruka je…?

Moja glavna poruka je da je seksualnost prirodna, da se o seksu prije svega treba educirati i da razgovor o seksu nije sramota. Želim doprinijeti smanjenju tabua o seksu.

 

Zašto pisana riječ, priče, edukativne poruke? 

Volim Instagram platformu jer mogu pisati edukativne postove ali i komunicirati i povezati se s ljudima koji me prate na nekom osobnom nivou. Djevojke mi često pišu da u meni vide prijateljicu.

Koliko uključujete vlastita iskustva u ono što objavljujete i bojite li se gubitka privatnosti zbog toga?

Moj blog nije o mom seksu nego o seksu i seksualnoj edukaciji. Ponekad mogu podijeliti nešto iz osobnog  iskustva, ali moji postovi nisu zasnovani na tome. Međutim, rado dijelim svoje iskustvo u sticanju samopouzdanja, ljubavi prema sebi, rado pričam o psihoterapiji. Naravno, dijela privatnosti se svjesno odričem, ali samo zato što smatram i vidim da to drugima pomaže.

 

Suočavate li se s predrasudama javnosti zbog toga što radite?

Nisam osjetila direktan utjecaj. Naravno, provuče se po koja poruka u direktne poruke, ali to zanemarim. Moja okolina me podržava u tome što radim i jako mi je drago zbog toga.

 

Koje teme na vašem profilu pobuđuju najveći interes?

Dobivam različite upite. Od toga da traže savjet kako da se svide simpatiji pa do toga da mi opisuju svoj seks i pitaju da li su mogli zatrudniti. Volim kad mi predlažu temu, a davanje osobnih savjeta se trudim izbegavati.

Zašto aktivnost putem društvenih mreža, a ne, recimo, kroz udruge? Planirate li svoj rad proširiti izvan “virtualnog svijeta”?

Nekako to pitanje biranje platforme nisam ni postavljala, znala sam da će to biti Instagram blog. On je trenutno najbolje mjesto da se povežeš s ljudima. Trenutno mi jako odgovara format bloga i za sada nemam u planu neki offline oblik rada. Naravno, ništa nije isključeno.

 

Što mislite hoće li se o ovim temama uskoro razgovarati otvorenije na našim prostorima?

Potrebna je promjena mentaliteta i nekoliko generacija. Mislim da smo na dobrom putu, ali tek na početku. Voljela bih vidjeti i podršku država u obliku seksualne edukacije u školama.

 

A koje slične profile vi pratite?

Što se tiče seksa pratim rad stranih seksologa i blogera, uglavnom s ruskog područja. U regiji ne znam da netko piše o seksu na sličan način.