Home » Broken_isnt_bad: Volim vjerovati da moj rad doprinosi razvoju samosvijesti i gradnji samopouzdanja kod ljudi

Broken_isnt_bad: Volim vjerovati da moj rad doprinosi razvoju samosvijesti i gradnji samopouzdanja kod ljudi

Broken isn't bad

Moje ime je Sanda i radim pod pseudonimom Broken isn’t bad od početka 2016. godine kada sam otvorila Instagram profil i počela objavljivati svoje ilustracije i radove. Crtanje mi je u to vrijeme pružalo utjehu i služilo kao kanalizator nakupljenih negativnih emocija uzrokovanih anksioznošću i nezadovoljstvom na tadašnjem poslu gdje sam radila kao grafički dizajner. Profil postoji pod istim imenom već pet godine te sam nekako uspjela steći prepoznatljivost u stilu, iz hobija stvoriti profesiju i osnovati obrt kako bih mogla legalno prodavati svoje proizvode i raditi na narudžbama. Trenutno se mogu pohvaliti s više od 500 tisuća Instagram i oko 150 tisuća Facebook pratitelja.

 

Svojim ilustracijama promovirate pozitivan pristup seksualnosti i tjelesnosti. Zašto?

Seksualnost i erotičnost u mojim ilustracijama došle su same po sebi, a za mene one znače razotkrivanje svojeg unutrašnjeg ja i pokazivanje vlastite iskrenosti i ranjivosti. Istodobno i njihovog prihvaćanja kao naše najveće snage. Seksualnost je duboko vezana uz body image – sliku koju stvaramo o sebi i svom tijelu, koja može imati negativni ili pozitivni utjecaj na odluke koje donosimo o svojoj seksualnosti i način na koji doživljavamo odnose, intimnost i ljubav. Mnoge djevojke se bore upravo s tom negativnom slikom o sebi što može imati dugotrajni učinak na gotovo svaki aspekt njihova života. Zbog toga svojim ilustracijama želim stvoriti pozitivnu sliku o seksualnosti, budući  je ona srž onog što mi jesmo, u što vjerujemo, što osjećamo i kako se odnosimo prema sebi i drugima.

 

Vaša poruka je…?

Rekla bih da je glavna poruka koju želim prenijeti svojim radovima samosvijest. Razvijanje zdrave samosvijesti kao temelja za izgradnju samopouzdanja. Znanje koje imamo o sebi i doživljaj toga tko smo pomaže nam da se prihvatimo takvima kakvi jesmo, sa svim manama i nedostacima kako bismo se dobro osjećali u svojoj koži i stvorili pozitivan i zdrav odnos sa svojim tijelom i naposljetku, vjerovali da vrijedimo samim time što postojimo.

Zašto crteži?

Oduvijek sam bila sklona maštanju i voljela crtati, a taj “talent” koji sam potiskivala u sebi još od djetinjstva, tek sam u studentskim godinama počela ponovo razvijati i otkrivati svoj kreativni potencijal, nešto u čemu uživam, što me smiruje i ispunjava. Ilustracija je medij pomoću kojeg najlakše mogu prenijeti svoje misli i poruke na papir i u čemu sam, mislim, najviše iskrena.

 

Uključujete li i vlastita iskustva u ilustracije i bojite li se gubitka privatnosti zbog toga?

U početku su moji radovi bili osobniji i intimniji te sam uključivala iskustva i trenutne emocije na dubljoj razini nego u današnjim radovima. Sada se više držim nekih generalnih tema i iskustava vezanih uz seksualnost, ljubavne odnose, odnose prema sebi. Također, u početku sam se na neki način sramila svojih radova jer su razotkrivali neke moje stavove, emocije, životne situacije i odnose. Zbog toga sam svih ovih godina i pokušavala zadržati društvene profile profesionalnima i što manje osobnima. Bez otkrivanja lica, imena, privatnog života i preferencija. Stoga se ni ne bojim gubitka privatnosti jer ne miješam svoj privatni život s profesionalnim. 

 

Suočavate li se s predrasudama javnosti zbog onoga što radite?

Mogu reći da se suočavam jako rijetko, možda zato jer je većina mojih pratitelja iz zapadne Europe, Australije ili SAD-a za koje smatram da su mnogo liberalniji i otvoreniji od hrvatskog društva, koje bih mogla opisati kao konzervativno i tradicionalno. Posebice u pogledu nagosti i seksualnosti zastupljenih u umjetnosti i kulturi te objavljivanja takvih sadržaja na društvenim mrežama. 

Jasno mi je da neke osobe moje ilustracije mogu smatrati uvredljivima, vulgarnima i provokativnima. Ili smatrati da objektiviziraju žene. No predrasude i negativne kritike nisu nešto čime bih se zamarala ili što bi spriječilo nastavak mog rada. Sloboda mašte i izražavanja ugrađena je u svima nama, a svaki pojedinac ima pravo stvarati ili gledati ono što mu nalažu njegova moralna i estetska načela.

Koje teme na vašem profilu pobuđuju najveći interes?

Na sreću, pratitelji mi se uglavnom javljaju s pozitivinim komentarima, riječima podrške te pitanjima vezanim uz tetovaže, kupnju printeva i izradu ilustracija prema njihovim idejama.

 

Zašto djelovanje preko društvenih mreža umjesto, recimo, kroz udruge? Planirate li svoj rad proširiti izvan “virtualnog svijeta”?

Oduvijek sam se smatrala introvertom i individualcem, osobom koja radi u tišini i nije joj problem biti sama sa svojim mislima i uronuti u svoj unutarnji svijet. Nikad se nisam voljela isticati ni prezentirati svoje radove pred širom publikom i dosta dugo nisam otkrivala svoj hobi. Tako ni moji najbliži prijatelji, a ni obitelj, dulje vrijeme nisu znali čime se bavim. Stvaranje virtualnog svijeta nekako je bio moj prvi i logični izbor. Mjesto gdje mogu predstaviti sebe kroz svoje radove, bez otkrivanja svog identiteta. Smatram da ono što želim prenijeti drugima nije potrebno povezivati uz ime i prezime i konkretnu osobu. Ne znam želim li proširiti rad van virtualnog svijeta, nisam o tome puno razmišljala, no ako se pruži prilika, definitivno ću je razmotriti.

 

Što mislite hoće li se o ovim temama uskoro razgovarati otvorenije na našim prostorima?

Čvrsto se nadam da hoće. Smatram da još vrlo mali postotak ljudi kod nas otvoreno priča o seksualnosti, što je posljedica nedostatka seksualnog odgoja i srama koji vučemo iz samog djetinjstva. Smatram da je seksualni odgoj vrlo bitan element obrazovanja koji bi trebalo uvesti u sve škole i nadam se da će se jednog skorijeg dana to i ostvariti. Jedino nas znanje može zaštititi od nasilja, bolesti, maloljetnih trudnoća i slično. Odnosno olakšati nam razumijevanje sebe kao seksualnog bića te omogućiti komunikaciju o seksualnim temama na zdrav i adekvatan način.

 

A koje slične profile vi pratite?

Nedavno sam počela pratiti profil Grofa Darkule (@grofdarkula) koji me očarao jer govori o aktualnim društveno važnim temama na otvoren i svjež način – kombinacijom ilustracija i inspirativnog teksta. Najviše pratim mlade ilustratore i umjetnike, a što se tiče regionalnih profila izdvojila bih ilustracije Hane Tintor (@hanatintor), Tee Jurišić – Kvar illustration (@tea_jurisic), Maje Tomljanović (@majatomljanovic), Zombijane (@zombijana)…